Kolaboruje Miloš Zeman vědomě, nebo je jen manipulovanou loutkou?

5. 12. 2017 11:42:02
Je až symptomatické, že jsem tento článek a několik výrazů v něm musel na podnět redakce "zjemnit", aby mohl být veřejně publikován. Přitom se týkají osoby, která je ve své vulgaritě a hulvátství nepostižitelná. Ale budiž...

Zásadní otázku v nadpisu tohoto článku vyvolává nejen celé Zemanovo působení v prezidentském úřadu, ale zejména jeho poslední návštěva v Rusku. Byli jsme svědky absurdního divadla, které nutně otevírá otázky pozadí celé jeho mise v naší politice. Otázka skutečné identity této kontroverzní "polistopadové" politické osobnosti není jednoduchá. Miloš Zeman je inteligentní člověk a nelze jeho chování a politickému jednání přisoudit čistě vulgární označení, ač je on sám na adresu druhých velmi rád používá. Pravda, kombinace jeho náklonnosti k alkoholu, pokročilého věku a narcistní povahy je poměrně výbušná směs, která může způsobovat jednání za hranou rozumové sebereflexe a racionality a ze Zemana činit manipulovatelnou loutku ze strany rozmanitých zájmových skupin, či dokonce zahraničních velmocí. Míra jeho servility vůči ruským lídrům, arogance, s jakou se projevuje k vlastním lidem, kteří mají, byť jen náznakem, kritický pohled na některé jeho postoje a v neposlední řadě sklon ke klanovosti, v níž přijímá za partnery jen ty, kteří jsou mu loajální a užiteční pro jeho zájmy, to vše jsou diagnostické znaky mravního úpadku a možná již postupného "rozkladu osobnosti", jak to označil premiér Sobotka.

Přesto je zřejmé a z dlouhodobého hlediska pravděpodobné, že jeho jednání fatálně poškozující naši zemi, má logickou souvislost a není jen souborem manipulovaných nahodilostí. Jako společný jmenovatel dlouhodobého Zemanova chování se nabízí interpretace, že mu jde v podstatě o vědomé přesměrování naší země z orientace, kterou 28 let sleduje, orientace na nejvyspělejší část světa – směrem k západním hodnotám, liberální demokracii, EU a samozřejmě k zajištění bezpečnosti v rámci NATO. Zeman sice málokdy otevřeně říká, že má takové záměry, nicméně jeho podpora čínských a zejména ruských politických a hospodářských zájmů, včetně podpory ruské propagandy snažící se o rozklad politického prostředí EU, bez něhož nemáme šanci dosahovat takové hospodářské a bezpečnostní úrovně, jakou máme teď, zřetelně ukazují na jeho skrytou kolaboraci se znovu se rodící Ruskou imperiální realitou. Z jeho kroků lze číst, že by nás rád postupně přesunul z pozice rovnoprávného člena v prosperujícím společenství EU do role kolonie ekonomicky i společensky strádajícího Ruska, které se nemůže vymanit z imperiální absolutistické mentality 19. století.

Zemanova osobní spolupráce s kontroverzními architekty současné ruské reality spíše nasvědčuje tomu, že jde o vědomou kolaboraci s Ruskem. Je to o to bizardnější, že jde o tu samou zemi, která naši vlast dvakrát brutálně znásilnila. Poprvé, když svým vlivem umožnila násilný puč komunistické strany v roce 1948, následovaný terorem vůči většině našeho obyvatelstva. Podruhé pak v roce 1968 otevřenou vojenskou agresí a zdecimováním zbytků české národní a občanské hrdosti. Dnešní Rusko vedou lidé formovaní KGB a tím samým režimem, který ze Sovětského svazu udělal mezinárodní totalitní velmoc, která kromě jiných zemí zdecimovala českou společnost ve zmíněných dvou obdobích. A na rozdíl od Německa, které se od své nacistické minulosti muselo zásadně očistit, Rusko otevřeně obnovuje svoje ambice ze sovětské éry. A nic na tomto faktu nevyřešilo trapné divadlo během Zemanovy návštěvy Moskvy, které jmenovaný sehrál s premiérem Medvěděvem ohledně kontroverzního článku obhajujícího okupaci naší země v oficiálním ruském médiu. Tato komedie spíše znovu ukázala obrovskou míru servility a podezřelost hry, kterou hlava našeho státu hraje se současnými vládci Ruska za našimi zády.

Myslím, že již nastala chvíle, kdy je třeba dát stranou diplomatický jazyk u nás rozšířený, zejména když jde o hlavu státu, a věci pojmenovat pravým jménem. Miloš Zeman kolaboruje s minulým a potenciálně i budoucím agresorem a nepřítelem naší země, ponižuje naši zemi a opakuje tím fatální historické chyby. Zařazuje se tím mezi tragické osoby našich dějin, jako byl Klement Gottwald nebo Vasil Biľak.

Autor: Václav Smrk | úterý 5.12.2017 11:42 | karma článku: 32.14 | přečteno: 921x

Další články blogera

Václav Smrk

Vymítač ďábla a dezinformátor děkanem fakulty Univerzity Karlovy?

Na post děkana veřejné vysoké školy placené ze státních peněz kandiduje člověk, který provozuje exorcismus, neboli vymítání ďábla a zároveň vystupuje v antisystémových, dezinformačně a konspiračně zaměřených médiích.

11.2.2024 v 13:08 | Karma článku: 36.94 | Přečteno: 8883 |

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

Tak se nám do finále dostali dva lidé, kteří byli v komunistické straně. Koho má volit člověk, který s komunismem nechce mít nic společného?

27.1.2023 v 18:47 | Karma článku: 20.52 | Přečteno: 686 |

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

Patří k nejhorším případům komunální politiky v ČR. Desítky let tam vládne parta politických potomků kmotra ODS Jančíka. Obsadili vůdčí posty klíčových politických stran a vytvořili kartel. K tomu starostka ignoruje střet zájmů.

22.9.2022 v 11:27 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 485 | Diskuse

Václav Smrk

Putin je Hitler

Svými kroky naplnil Vladimír Putin všechny parametry agresivního vůdce typu Adolfa Hitlera, který je na základě fanatické nacionalistické ideologie ochoten ničit svobodné země a likvidovat oponenty v té své vlastní.

24.2.2022 v 18:42 | Karma článku: 18.91 | Přečteno: 364 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 168 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 201 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 606 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 88 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2016

pedagog, kterému leží na srdci budoucnost naší země...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...