Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mafiánská radnice Prahy 5

Patří k nejhorším případům komunální politiky v ČR. Desítky let tam vládne parta politických potomků kmotra ODS Jančíka. Obsadili vůdčí posty klíčových politických stran a vytvořili kartel. K tomu starostka ignoruje střet zájmů.

Hledáme-li před nadcházejícími volbami nejbizardnější případ komunální politiky v ČR, stěží najdeme unikátnější příklad, než radnici Prahy 5. Již skoro 20 let tam vládne skupina politiků, kteří se permanentně drží moci skrze sofistikované přeběhlictví a obsazování naoko si konkurujících politických subjektů, které však "vždy nějak naleznou cestu ke koaliční spolupráci". Výsledkem je v podstatě stále stejná skupina lidí u moci, přičemž namísto voličů zastupují tito lidé jen zájmy svoje a konkrétních lobbistických subjektů v pozadí.

Není divu, že stav obce takové radnici odpovídá. Praha 5 je dlouhodobě zanedbaná v oblasti služeb a podpory podnikání, má chátrající veřejný prostor a v jejím srdci, na Plzeňské třídě, kvete centrum zločinu včetně drog. Praha 5 je nejvíce zdevastovanou částí Prahy, s chaotickou výstavbou, chybějící infrastrukturou a službami. Obec bez perspektivy...

Počátky zmíněné politické mafie, ovládající Prahu 5, sahají do smutného období české politiky. Tehdy v tomto pražském obvodu vládl jeden z nechvalně známých politických kmotrů ODS Milan Jančík, který rozdával zmanipulované zakázky a privatizoval obecní majetek výhodně svým kamarádům. V jeho stínu vyrostl jeho věrný politický učeň a dnešní matador radniční politiky Prahy 5 Lukáš Herold, proslulý hulvátstvím a arogancí vůči kritickým hlasům opozice a občanů během zasedání zastupitelstva (viz mnohé záznamy).

Dalším dlouholetým členem radniční mafie je pan Tomáš Homola, který se z ODS aktivním převlékáním politických dresů přesouval po vedení různých politických subjektů, které se zrovna ocitly na výsluní (Věci veřejné, Uzdravme naši politiku, Demokraté Jana Kasla apod.), až se mu podařilo obsadit značku STAN. Z této pozice nadále spolupracuje a vytváří koalici s kamarády z ODS. Podobně chameleonovitý Petr Lachnit, další člen tohoto kartelu, včas vycítil končící politické výsluní na slábnoucí lodi ČSSD a v pravou chvíli oportunisticky obsadil na Praze 5 značku ANO. Z ní se namísto opozice stal ochotný služebníček v radniční mafiánské koalici.

Pokud se v minulých obdobích podařilo některému z opozičních politických subjektů uspět ve volbách a ohrozit zmíněný kartel, byli jeho představitelé buď zkorumpováni a přijati do party, nebo rozštěpeni, čehož je nejlepším příkladem místní TOP 09. Případně vznikaly obskurní politická sdružení s cílem udržet si většinu na radnici. V posledních volbách ohrozili kartel Piráti a když se je nepodařilo zkorumpovat, tak byli z vedení radnice vyhozeni koupením jejich původních politických partnerů ze SNOP5.

Není divu, že se na takto prohnilé a politickou mafií prolezlé radnici podařilo uchytit tak zkušené manipulátorce, kterou je současná starostka Renáta Zajíčková. Manželka jednoho z nejvlivnějších pražských politiků a kmotrů ODS Zdeňka Zajíčka, který je zase spolužákem výše uvedeného pana Lachnita ze studií na smutně proslulých právech Západočeské univerzity, je v permanentním střetu zájmů. Jako starostka sama sobě výhodně pronajímá pro svůj soukromý byznys lukrativní budovu obecní školy, která pak ve vzdělávacím systému naléhavě chybí a děti z Prahy 5 tak musí dojíždět do škol do okolních obvodů.

Paní Zajíčková vehementně kritizovala Andreje Babiše za střety zájmů a permanentní kampaň. Sama dělá to samé. Kromě ignorování vlastního střetu zájmů využívá komunální politiku k sebeprezentaci a kampani, díky čemuž se dostala v posledních volbách do Sněmovny jako poslankyně za ODS. Za obecní peníze využívá k vlastnímu PR radniční zpravodaj Praha 5, který je namísto relevantních informací plný její sebeprezentace a fotek v různých kostýmkách. Rafinovaně k politickému marketingu využívá i další lokální reklamní média, jako například Naše Praha 5.

Existuje-li vhodná případová studie nepovedené komunální politiky, pak je to jistě Praha 5. Jejím problémem je, že jde o obec s tak velkým počtem obyvatel a rozsáhlým územím, že postrádá osobní vazbu občanů na radnici. V takové situaci vázne veřejná kontrola a různým šíbrům se daří dobře mlžit, manipulovat a schovávat za ideologická klišé. A politické alternativy se doposud ukazovaly jako naivní a slabé. Uvidíme, jestli nadcházející komunální volby přinesou změnu, nebo jen další perikopu do smutného příběhu...

Autor: Václav Smrk | čtvrtek 22.9.2022 11:27 | karma článku: 18,08 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Václav Smrk

Vymítač ďábla a dezinformátor děkanem fakulty Univerzity Karlovy?

Na post děkana veřejné vysoké školy placené ze státních peněz kandiduje člověk, který provozuje exorcismus, neboli vymítání ďábla a zároveň vystupuje v antisystémových, dezinformačně a konspiračně zaměřených médiích.

11.2.2024 v 13:08 | Karma: 36,98 | Přečteno: 8911x | Společnost

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

Tak se nám do finále dostali dva lidé, kteří byli v komunistické straně. Koho má volit člověk, který s komunismem nechce mít nic společného?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52 | Přečteno: 695x | Politika

Václav Smrk

Putin je Hitler

Svými kroky naplnil Vladimír Putin všechny parametry agresivního vůdce typu Adolfa Hitlera, který je na základě fanatické nacionalistické ideologie ochoten ničit svobodné země a likvidovat oponenty v té své vlastní.

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Nová antibabišovská vláda začne střetem zájmů?

Jedním z hlavních argumentů opozice proti Babišovi byl jeho obrovský střet zájmů. Oprávněně. Jak to, že teď nominují na ministra spravedlností kontroverzního politika, s podezřelým pozadím, jehož kauzy jsou v procesu vyšetřování?

7.12.2021 v 7:00 | Karma: 44,92 | Přečteno: 6902x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Proč nevolit Babiše

Další zvolení Babiše premiérem by přineslo nevratné destruktivní následky pro naši zemi, a to i v krátkodobém horizontu. To by mělo dopad i na seniory, kde je těžiště jeho elektorátu.

8.10.2021 v 10:33 | Karma: 22,55 | Přečteno: 907x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 36,98
  • Průměrná čtenost 2016x
pedagog, kterému leží na srdci budoucnost naší země...

Seznam rubrik