Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vymítač ďábla a dezinformátor děkanem fakulty Univerzity Karlovy?

Na post děkana veřejné vysoké školy placené ze státních peněz kandiduje člověk, který provozuje exorcismus, neboli vymítání ďábla a zároveň vystupuje v antisystémových, dezinformačně a konspiračně zaměřených médiích.

Jedním ze dvou kandidátů na děkana Katolické teologické fakulty je pan Jaroslav Brož. Kandiduje na řídící pozici ve škole univerzitního typu, která je financována státem, neboli z kapes nás daňových poplatníků. Je tudíž ve veřejném zájmu, aby šlo o osobu, která zaručí odpovídající akademickou úroveň, manažerskou kvalitu a společensky prospěšné zaměření činnosti této instituce, která se poslední dobou zmítá v hluboké institucionální krizi (odkaz).

S ohledem na vážné problémy dosavadního vedení fakulty, na které poukázal i audit nařízený rektorátem UK (odkaz), se kandidatura Jaroslava Brože jeví jako bizardní. Už jeho provozování exorcismu, neboli vymítání ďábla, se nezdá být zrovna nejlepším předpokladem pro zdárné vedení akademické instituce. Ještě horší jsou pak jeho nekompetence komunikační a manažerské, které ukázal při veřejné debatě kandidátů moderované Petrem Fischerem ve čtvrtek 8.2. (odkaz). Pan Brož se projevoval spíše jako aspirant na studenta bakalářského programu než jako kandidát na děkana. Nebyl schopen formulovat jasnější názor či konkrétní plán na řešení krize na fakultě, jeho odpovědi vyznívaly povrchně a naivně. Občas na otázky nedokázal odpovědět vůbec...

Nejproblematičtějším aspektem kandidatury Jaroslava Brože je nicméně fakt, že vystupuje v radikálně orientovaných dezinformačních médiích, které mají antisystémový, proruský a konspiračně zaměřený obsah. Příkladem je vystoupení v jednom z nejhorších dezinformačních kanálů, kterým je Protiproud vedený nechvalně známým Petrem Hájkem (odkaz). Skutečnost, že na tak vysoký post ve státní vzdělávací instituci kandiduje osoba vystupující na takto radikálně antisystémových a společensky nebezpečných médiích je nepřijatelná. Vzbuzuje to oprávněné obavy, kam by pod jeho vedením byla tato instituce (za peníze daňových poplatníků) vedena. Už jen přítomnost takového člověka ve vedení dále poškozuje už tak výrazně narušenou důvěryhodnost Katolické teologické fakulty.

Je třeba uznat mnoho pozitivních přínosů katolické církve pro společnost jak v minulosti, tak i v současné době, zejména pak v oblasti vzdělávací a charitativní. Současná církev však čelí dlouho neřešeným problémům, jako jsou sexuální zneužívání kněžími, klerikalismus a nerovné postavení žen a v neposlední řadě i nepříliš zvládnuté restituce. V takové situaci by se měla snažit, aby její hlavní vzdělávací instituce a výkladní skříň intelektuálního života byla v rukách manažersky i akademicky kompetentních osob. V tomto smyslu představuje kandidát Jaroslav Brož pro církev velké riziko.

Jeho vystupování na radikálních dezinformačních médiích zpochybňuje jeho schopnost objektivního úsudku nutného pro vedení takto komplikované instituce. V případě zvolení pak může vážně poškodit pověst fakulty i celé univerzity a ohrozit důvěru v ně.

Autor: Václav Smrk | neděle 11.2.2024 13:08 | karma článku: 36,98 | přečteno: 8911x
  • Další články autora

Václav Smrk

Koho má volit antikomunista?

Tak se nám do finále dostali dva lidé, kteří byli v komunistické straně. Koho má volit člověk, který s komunismem nechce mít nic společného?

27.1.2023 v 18:47 | Karma: 20,52 | Přečteno: 695x | Politika

Václav Smrk

Mafiánská radnice Prahy 5

Patří k nejhorším případům komunální politiky v ČR. Desítky let tam vládne parta politických potomků kmotra ODS Jančíka. Obsadili vůdčí posty klíčových politických stran a vytvořili kartel. K tomu starostka ignoruje střet zájmů.

22.9.2022 v 11:27 | Karma: 18,08 | Přečteno: 503x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Putin je Hitler

Svými kroky naplnil Vladimír Putin všechny parametry agresivního vůdce typu Adolfa Hitlera, který je na základě fanatické nacionalistické ideologie ochoten ničit svobodné země a likvidovat oponenty v té své vlastní.

24.2.2022 v 18:42 | Karma: 18,91 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Nová antibabišovská vláda začne střetem zájmů?

Jedním z hlavních argumentů opozice proti Babišovi byl jeho obrovský střet zájmů. Oprávněně. Jak to, že teď nominují na ministra spravedlností kontroverzního politika, s podezřelým pozadím, jehož kauzy jsou v procesu vyšetřování?

7.12.2021 v 7:00 | Karma: 44,92 | Přečteno: 6902x | Diskuse| Politika

Václav Smrk

Proč nevolit Babiše

Další zvolení Babiše premiérem by přineslo nevratné destruktivní následky pro naši zemi, a to i v krátkodobém horizontu. To by mělo dopad i na seniory, kde je těžiště jeho elektorátu.

8.10.2021 v 10:33 | Karma: 22,55 | Přečteno: 907x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 36,98
  • Průměrná čtenost 2016x
pedagog, kterému leží na srdci budoucnost naší země...

Seznam rubrik